Basisschool ‘Het Laar’ te Zwijndrecht

Het Laar is een school omgeven door groen, echter zonder duidelijk gezicht naar de straat. Gezien het grootste deel van de gebouwen verouderd zijn, werd ons een voorstel gevraagd voor een nieuwbouw die een deel van de bestaande gebouwen zou kunnen vervangen en de groei van de school zou kunnen opvangen.

We voorzien een balkvormig volume langs de straat over 2 bouwlagen, zodat het gebouw zich inpast binnen de hoogte van de naast de school gelegen rijwoningen. Een grote doorsteek doorheen deze balk vormt de nieuwe hoofdtoegang van de school, doet dienst als overdekte speelplaats en behoudt het doorzicht naar het achtergelegen groen waarin de school gelegen is.

Op het gelijkvloers bevinden zich een opdeelbare refter die ook naschools gebruikt kan worden en de administratieve en ondersteunende diensten van de school. Op de verdieping bevinden zich de nieuwe klassen.

Uitsnijdingen in het volume verzachten verder de afmetingen van het gebouw en zorgen voor extra lichtinval in de gangen. Door een plaatselijke verbreding kan de gang ook als bibliotheek, voorleeshoek of uitloopzone gebruikt worden. 2 balkons die uitgeven op de klassengang kunnen bovendien als buitenklasjes gebruikt worden.